Llogar un pis a Palma: enfortim primer el dret fonamental a l’habitatge

L’accés a un lloc per viure digne ha de ser un dels pilars fonamentals de l’acció política del present i del futur. I més encara amb l’aparició del lloguer vacacional. Llogar a Palma primer ha de ser un dret consolidat dels seus habitants.

Aquesta setmana el ple de l’Ajuntament de Palma ha aprovat la proposta de regulació del lloguer vacacional a Palma. L’equip de govern del qual formo part, considera que facilitar l’accés a l’habitatge dels ciutadans que viuen i treballen a Palma, així com la bona convivència entre les comunitats de veïns, està ara per davant de tot.

Una decissió que s’ha pres amb l’aval dels informes tènics de l’àrea d’Urbanisme.

En diverses ocasions he explicat que el dret a l’Habitatge és un dret constitucional. Hauria d’estar a l’alçada, en importància, al de l’educació o la sanitat.

La regulació del lloguer vacacional a Palma, que prohibeix els plurifamiliars a tota la ciutat, parteix d’aquesta premisa: abans de llogar a turistes, lloguem als veïnats.

Així ho pensam, i així actuam. I no ens equivoquem: els socialistes no estam en contra del lloguer vacacional. Sabem que la seva regulació perjudica algunes persones, però en beneficia moltes més.

“No ens podem permetre que els nostres joves se’n vagin de Palma perquè no tenen casa. Ni tampoc els treballadors que venen de fora a fer la temporada turística, que a cops no poden fer-ho per manca d’habitatge.”

Sabem també que regulant el lloguer vacacional no ressolem tot el problema de l’accés a l’habitatge per viure de la ciutat. Per això, en aquesta legislatura a Palma hi ha tornat a haver una política d’habitatge públic.

Crear una oficina anti desnonaments fou un dels primers objectius que hem aconseguit amb escreix. Donam eines i seguretat a les persones afectades que estan en risc de ser expulsades de casa seva és enfortir el dret a l’habitatge.

Regulació lloguer vacacional

La gràfica és contundent: el preu del lloguer a Palma s’ha disparat en els darrers anys.

També hem promogut ajudes al lloguer social gràcies a un pressupost, el del departament d’Habitatge, que ha crescut de manera exponencial en els darrers anys.

I dedicar recursos és la millor manera d’apostar per una política. No basten les paraules. I a Palma, durant el govern del PP, no es va fer política d’habitatge públic.

En canvi, en aquesta legislatura es torna a construir vivenda pública. La col·laboració entre institucions farà possible que al 2018 Palma disposi de 140 habitatges públics.

Aquesta política repon a la següent premisa: si els residents troben pis o casa a un barri de Palma, i no s’han de gastar gairebé la meitat del sou per poder tenir un sostre per viure. Per tant, tendran més renda disponible, per exemple, per al consum intern.

Protegir l’habitatge dels palmesans, com hem fet amb altres drets socials com l’educació, la sanitat, el transport públic, també reverteix en l’economia de ciutat.

A més a més, com a ciutat no ens podem permetre que els nostres joves se’n vagin de Palma perquè no tenen casa. Ni tampoc els treballadors que venen de fora a fer la temporada turística, que a cops no poden fer-ho per manca d’habitatge.

Havíem d’actuar i ho hem fet. Amb l’aval tècnic i pensant en el conjunt de la ciutadania.

1 comentarios

Los comentarios están cerrados.