Palma és Palma.
Aquí vos deix la meva intervenció al  Parlament de les Illes Balears
demanant la modificació de la Llei 23/2006: Perquè Palma torni a ser Palma
.

Palma, 17 de maig

Presidenta del Govern, presidenta del Parlament, conselleres i consellers, diputades i diputats, senyores i senyors

Tinc avui l’honor d’intervenir en aquesta cambra per a defensar la modificació de la Llei 23/2006, de capitalitat de Palma, per a substituir al títol i a tot el text de la Llei la denominació de Palma de Mallorca per la de Palma.

Perquè Palma recuperi la seva denominació més genuïna, aquella que prové de la fundació de la ciutat per part del procònsol romà Quint Cecili Metel, uns anys després d’haver conquerit l’illa el 123 abans de Crist.

Perquè Palma torni a ser Palma.

Aquest, sense afegits, és el topònim original. Així apareix a l’Estatut d’autonomia i, sobretot, així, la senten els palmesans i palmesanes.

El nom de la ciutat no és el que els altres ens posen des de fora, sinó el que reconeixem com a propi les persones que hi vivim.

No és la primera vegada que el canvi de nom de la ciutat arriba a aquesta cambra. Ja el 2012, Mateo Isern hi va venir per a posar l’afegit “de Mallorca” al nom de Palma. Ho va fer, segons ell, per a millorar la identificació.

No hem de tenir complex d’inferioritat. Palma és prou coneguda a la Mediterrània, té prou entitat per a dir-se Palma i perquè ens ubiquin al mapa sense afegits.

Estic ben segur que les diputades i diputats de Menorca, Eivissa i Formentera no vénen a Palma de Mallorca, sinó que vénen a Palma. Que les mallorquines i mallorquins no vénen a Palma de Mallorca, vénen a Palma o a Ciutat. Que els palmesans i palmesanes viuen i fan feina a Palma i no a Palma de Mallorca.

Es tracta, ara, de donar caràcter oficial i administratiu al que ja és, en si, la nostra realitat: que Palma torni a ser Palma.

És una petita passa, però no per això menys important.

Tampoc no és l’única passa que feim. Més enllà del seu nom, prou important, hi ha aquella realitat que forma la ciutat: les persones.

Palma ja supera els 400.000 habitants, gairebé la meitat de la població de l’illa. I aquesta realitat que es configura al voltant de barris i pobles del municipi és al capdavant de totes les nostres accions i preocupacions.

——————

IMPORTÀNCIA LLEI CAPITALITAT

Per això, tot el que implica la Llei de capitalitat és per a nosaltres de vital importància.

La Llei de capitalitat s’inspira en els principis de descentralització, desconcentració i coordinació de l’Administració, amb la finalitat de servir als interessos generals de tota la ciutadania, amb proximitat, rapidesa i eficàcia.

És el reconeixement de les obligacions i dels reptes que tenim com a capital de les Illes Balears, una capital que suporta un enorme pes demogràfic i infraestructures estratègiques per al desenvolupament de la ciutat i de l’illa sencera.

Però també és el reconeixement de la solidaritat de la resta de territoris de les Illes Balears, un fet que implica una gran responsabilitat.

Per aquest motiu, avui que tinc l’oportunitat de parlar en aquesta cambra vull aprofitar-la per a agrair al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca la recuperació de la Llei de Capitalitat.

Ha estat un gran avanç després d’anys d’oblit.

I vull agrair també la recuperació del diàleg al si del Consell de Capitalitat perquè Palma pugui decidir la destinació de les inversions en concepte de compensació dels costs de capitalitat.

S’ha obert una etapa de diàleg permanent i feina conjunta. Una manera de fer política que ha vingut per quedar-se. Cal fer feina de valent, en equip i amb humilitat.

Potser no sempre l’Ajuntament de Palma ha sabut transmetre a la resta d’institucions la importància d’aquest fons de capitalitat.

CIUTAT, UNA OBRA COL·LECTIVA

Permetim-me que els conti que el nostre model de ciutat està orientat a les persones, amb bons serveis públics, barris connectats i plens de vida gràcies al petit comerç; barris segurs, amb identitat pròpia. Amb més espai per als vianants, amb zones verdes i bona xarxa de carrils bici.

Una ciutat que s’obre a la mar amb una façana marítima única… que encara podem millorar amb una Platja de Palma que sigui un referent en accessibilitat i en turisme familiar, amb un bulevard al passeig Marítim i la protecció del Jonquet i Santa Catalina.

Volem impulsar el creixement econòmic sostenible i integrador de la ciutat, fomentar la creació i la consolidació d’empreses i la proximitat a la ciutadania. Que l’edifici de GESA sigui un far per a atreure i desenvolupar noves industries culturals i tecnològiques.

Una ciutat rica en oferta cultural, esportiva i gastronòmica, i amb la riquesa d’un petit comerç diferenciat i innovador.

Una ciutat que considera el turisme una font de riquesa per a la ciutadania, per a la creació d’ocupació digna i amb drets.

Perquè una cosa hem de tenir clara: Palma és una obra col·lectiva en que totes i tots hi estam implicats; tant és si hi residim, hi treballam o només gaudim de la ciutat.

Perquè qualsevol palmesà o palmesana, però també qualsevol mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc senti la ciutat com a seva i se’n senti orgullós de compartir lligams, de compartir identitat, història i futur.

I per això necessitam i desitjam la participació de tothom i l’acompanyament institucional.

Per a poder prestar bons serveis públics, per donar cobertura a l’hospital de referència, a la universitat de referència…

Per a recuperar l’esperit i el llegat del batle Emili Darder i prestigiar els serveis públics, especialment l’educació i la cultura, com a eina per a atacar les desigualtats.

Tots això és el que té a veure amb l’esperit de compensar les despeses de capitalitat que aborda la Llei que avui ens ocupa.

Tot això és el que per a Palma significa la Llei de capitalitat, un camí compartit de coresponsabilitat

AJUNTAMENTS MALTRACTATS

Sobretot ara, que els ajuntament són maltractats pel Govern d’Espanya.

Som l’administració més pròxima al ciutadà, la primera porta a la qual toca quan té dificultats. I en els darrers anys n’hi ha hagut moltes, de dificultats.

La realitat és que els ajuntaments hem pagat doblement la crisi.

El Govern de l’Estat no només ha retallat competències, a través de la reforma local; a més, ha imposat la regla de la despesa i obliga els municipis a tancar amb superàvit al preu que sigui.

Permetim-me que faci aquí de defensor del municipalisme i que demani el suport d’aquesta cambra a una millora del finançament municipal.

——————–

I no tinc dubtes. No formen part dels nostres somnis temps de grans infraestructures ni ciment.

Són temps on posam la nostra mirada en les persones i en tot allò que ens fa més ciutadans.

Hem de recuperar l’orgull de ciutat.
Com poder dir pel seu nom la nostra ciutat.

Perquè la denominació genuïna de la ciutat és Palma, topònim que té més dos mils any d’antiguitat.

Deix a la seva consideració la modificació de la Llei 23/2006, de capitalitat de Palma.

Moltes gràcies!

Deja un comentario

Your email address will not be published. Required fields are marked

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.